Szczegóły:
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć
autor: Pani Elżbieta
Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić tę publikację. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).
100 potraw z jaj. Przepisy naszych babć | Ebook | Opis
Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych — są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych „omelettes soufflées z truflami i szparagami” w eleganckiej restauracji.
W tej książce znajdziesz takie przepisy jak:
Jaja na miękko
Jaja po wiedeńsku
Jaja w koszulkach
Jaja na twardo
Jaja poszetowe
Jajecznica
Jajecznica na maśle
Jajecznica ze słoniną
Jajecznica z mlekiem
Jajecznica niemiecka (Eierkuchen)
Jajecznica francuska (Aux fines herbes)
Jajecznica z szynką
Jajecznica z parmezanem
Jajecznica z grzybami
Jajecznica z kiełbasą
Jajecznica ze śledziem
Jajecznica francuska, (po Strasbursku)
Jajecznica ze szparagami
Jajecznica z grzaneczkami
Jajecznica z pomidorami
Jaja sadzone
Jaja sadzone na maśle
Jaja na śmietanie
Jaja na śmietanie
Jaja w sosie pomidorowym
Jaja na buljonie
Jaja na grzankach
Jaja na szynce, lub słoninie
Jaja na pomidorach
Jaja z grzybkami, lub pieczarkami
Jaja w muszelkach
Jaja w muszelkach z móżdżkami
Jaja w muszelkach z wermiszelem
Jaja w muszelkach z szynką
Jaja z cebulą w muszelkach
Jaja w muszelkach z serem
Jaja na grzankach z sardelami
Jaja na grzankach z pomidorami
Jaja na grzankach z pasztetem
Jaja na grzankach z cynaderkami
Jaja na grzankach z cynaderkami
Kotlety z jaj
Timbalki z jaj z szynką
Timbalki z grzybkami
Timbalki ze świeżemi grzybami
Timbalki z rakami
Timbalki ze smardzami
Jajo na twardo z sosem pomidorowym
Jaja z makaronem i chrzanem
Jaja z sosem sardelowym
Jaja nadziewane
Jaja nadziewane rakami i ryżem
Jaja nadziewane sardelami
Jaja nadziewane mięsem
Jaja nadziewane rybą
Jaja nadziewane grzybami
Jaja poszetowe w sosie szczawiowym
Jaja poszetowe smażone
Jaja po rosyjsku (Draczena)
Sznycle z jaj
Sznycle z jaj z mięsem, lub rybą
Ogólne uwagi o robieniu omletów
Omlet zwykły
Omlet francuski (Omelette soufflée)
Omlet litewski
Omlet z cynaderkami
Omlet z szynką
Omlet „aux fines herbes“
Omlet z grzybami
Omlet ze szparagami
Omlet z kalafiorami
Omlet z pasztetem
Omlet po włosku
Omlet z rakami
Omlet z parówkami
Omlet z mięsem
Omlet ze szpinakiem
Jaja z beszamelem
Jaja „a la Trippe“
Jaja „Bordelaise“
Jaja po bretońsku
Jaja zapiekane po włosku
Jaja zapiekane w pomidorach
Tartletki z jaj z szynką
Tartletki z jaj z pasztetem
Tartletki z jaj z rybą
Jaja zapiekane z rakami
Jaja do przekąski
Jaja w sosie majonezowym
Jaja w sosie chrzanowym
Jaja w sosie sardelowym
Jaja nadziewane sardynkami
Jaja nadziewane sardelami
Jaja w galarecie do ostrych sosów
Jaja w galarecie z ozorem
Jaja w galarecie z pasztetem
Jaja w galarecie jarskiej
Jaja nadziewane jarzynami
Sałatka z jaj z kartoflami
Sałatka wiosenna z jaj