Szczegóły:
Enzymy w technologii spożywczej
autor: Robert J. Whitehurst
Jeżeli nie widzisz powyżej porównywarki cenowej, oznacza to, że nie posiadamy informacji gdzie można zakupić tę publikację. Znalazłeś błąd w serwisie? Skontaktuj się z nami i przekaż swoje uwagi (zakładka kontakt).
Enzymy w technologii spożywczej | Ebook | Opis
Intensywnie rozwijający się przemysł spożywczy poszukuje nowych technologii, które rozwiążą dotychczasowe problemy technologiczne – zmniejszą koszt produkcji, zwiększą produkcję przy jednoczesnej gwarancji wysokiej jakości produktu. Pożądaną cechą nowych technologii jest niski nakład inwestycyjny i w miarę nieskomplikowane operacje jednostkowe. Wykorzystanie enzymów w przemyśle spożywczym to realna szansa do zrealizowania tych warunków.
Najważniejsze korzyści płynące z zastosowania enzymów to:
przyspieszenie procesów technologicznych,
możliwość uruchomienia produkcji nowych asortymentów żywności (w tym żywności funkcjonalnej),
podniesienie jakości i atrakcyjności oraz wydłużenie trwałości produktów żywnościowych,
możliwość zwiększenia wydajności tradycyjnie stosowanych surowców i zmniejszenie kosztów produkcji.
W publikacji znajdziemy informacje na temat zastosowania enzymów w wielu gałęziach przemysłu spożywczego:
– mleczarstwie
– piekarnictwie
– piwowarstwie
– przetwórstwie ryb
– przetwórstwie owoców i warzyw
– przetwórstwie mięsa